Factoren die een rol spelen bij de hoeveelheid inbouwspots die je nodig hebt

Om een indicatie te krijgen van de hoeveelheid inbouwspots die je nodig hebt, kun je gebruik maken van een ezelsbruggetje: 1 watt aan inbouwspots per vierkante meter van je ruimte. Er zijn echter heel veel factoren die ook een rol spelen bij het bepalen van de hoeveelheid lampen die je nodig hebt om een goede verlichting in je ruimte te creëren. In dit artikel zullen we enkele van deze factoren toelichten.

Het aantal ramen in de ruimte

Wanneer een ruimte veel en grote ramen heeft, zal er overdag natuurlijk meer licht binnenvallen. Door deze hoeveelheid natuurlijk licht, zijn er minder inbouwspots in de ruimte nodig. ’s Avonds geldt dit natuurlijk niet, maar voor overdag is de hoeveelheid ramen wel een factor om rekening mee te houden.

De plafondhoogte

inbouspotsWe kunnen er vanuit gaan dat een standaard plafond in een woonkamer en de rest van het huis ongeveer 2,50 meter is. Het kan natuurlijk dat het plafond bij jou thuis hoger is dan dit. Wanneer dit het geval is, heb je meer inbouwspots nodig om dezelfde hoeveelheid licht de vloer te laten bereiken. Heb je een lager plafond, dan heb je minder inbouwspots nodig.

De kleuren in de ruimte

Ook de kleuren van de ruimte spelen een grote rol bij het bepalen van de hoeveelheid inbouwspots die je nodig hebt. Zijn de kleuren van je muren, plafond en vloer lichte tinten of wit? Dan zal het licht goed reflecteren, waardoor je minder inbouwspots nodig hebt. Maar heb je meer donkerdere kleuren in je huis, dan heb je juist wat meer spots nodig.

Het merk en het type inbouwspots

De hoeveelheid licht die een spot geeft, kan ook nog per merk verschillen, ondanks dat ze dezelfde wattage hebben. Niet elke led spot gebruikt namelijk de volledige wattage om licht te kunnen produceren. Doet dit het wel, dan zullen de inbouwspots sneller uitbranden. Let dus op het merk en het type bij het kiezen van jouw inbouwspots.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *